تعمیر و نگهداری شیرهای صنعتی
مهم نیست که شما در کدام صنعت فعالیت میکنید، بدون شک یکی از تجهیزاتی که همواره با آن سروکار دارید، ولوها یا شیرها هستند. این تجهیزات صنعتی با کمک به هدایت و کنترل جریان سیال در خطوط تولید، حیات صنایع مختلف را رقم میزنند. ولوهای صنعتی به صورت گسترده در صنایع مختلفی همچون نفت و گاز، شیمیایی و دارویی، خطوط انتقال آب و غذا و نوشیدنی به کار میروند. چگونگی حفظ سلامت این تجهیزات و انجام اقداماتی پیشگیرانه دغدغه همه صنایع مختلف است، چرا که توقف فعالیت آنها یا هر گونه کاهش کیفیت عملکرد به خواب خط تولید و همچنین خسارات مالی فراوان منجر میشود. با توجه به اهمیت این تجهیزات، در این نوشتار مجموعه نکات و ملاحظات تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی را مرور مینماییم.
تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی
دو روش برای پیگیری تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی وجود دارد: شیر را بعد از خراب شدن تعمیر کنید یا نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه انجام دهید تا شیرهای شما به طور روان کار کنند. شیرهایی که به درستی از آنها نگهداری نشده است، آن طور که باید دوام نمیآورند و مستعد خرابیهای ناگهانی هستند. این خرابیها منجر به کندی کار، خرابی اساسی، افزایش هزینههای جایگزینی و تعمیر و نگهداری میشوند. از این رو باید با چگونگی افزایش عمر و حفظ کیفیت عملکرد ولوها آشنا باشید.
شما برای اینکه بتوانید عمر شیرهای خود را افزایش دهید لازم است که با ساختار و عملکرد آنها و همینطور مشخصات فنی آنها را بشناسید، تا بتوانید برنامهای متناسب با ولو مورد نظرتان بکار بگیرید. این آشنایی همچنین به شما کمک میکند بسته به نیازتان از شیر مناسب استفاده نمایید. این نکته در افزایش کیفیت عملکرد و عمر ولوها نقش به سزایی دارد.
همانطور که پیشتر بدان اشاره شد برنامه تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی به نوع آنها وابسته است. با این حال با توجه به شباهت در عملکرد میتوان فصل مشترکی در همه برنامههای تعمیر و نگهداری آنها دید.
در ذیل بخشهای بیان شده میتوان اقدامات پیشگیرانهای را تعریف نمود که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میشود و باید در برنامه تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی لحاظ شود:
- محل نگهداری ولوها یا شیرها باید تمیز، خشک و دارای تهویه مناسب باشد.
- شیرآلات باید مرتباً بررسی شوند تا عاری از آلودگیها باشند. بدین منظور از روغن ضد زنگ استفاده نمایید.
- برای ولوها باید بعد از نصب و راهاندازی، چک لیست کنترل عملکرد تنظیم کرد.
- در صورت وجود زنگ زدگی بر روی بدنه ولو لازم است آن را تعویض نمایید.
- سایش سیلندرها و مهرههای شیر کنترل شود و در صورت لزوم عمل جایگزینی انجام پذیرد.
- باید جهت اطمینان از عملکرد صحیح شیر، عمل عایقبندی آن به درستی انجام شود.
- اتصالات شیرها بابد به صورت پیوسته کنترل شود و محکم بودن آنها تایید شود.
- در صورت خرابی میل لنگ باید به موقع عمل جایگزینی انجام شود و کلید تنظیم را نمیتوان جانشین آن طلقی کرد.
- کلاهکهای فشردهسازی اضافی مجاز به انحراف نیستند.
- در صورت استفاده از ولو در محیطهای سخت و حساس به آلودگی باران، برف، گردوغبار، شن و ماسه و سایر آلودگیها باید یک در پوش محافظ برای شیر در نظر بگیرید.
- در هنگام استفاده از وارد نمودن ضربه به ولوها خودداری نمایید و در حین بازرسیها به این نکته توجه کنید.
معرفی انواع ولوهای صنعتی و عملکرد آنها
شیرها یا ولوهای صنعتی تجهیزاتی هستند که جریان و فشار سیالات و گازها را در یک سیستم کنترل میکنند. همچنین آنها به عنوان تنظیم کننده سیستم شناخته میشوند که در خطوط تولیدی متنوعی به کار میروند. شیرها براساس پارامترهای مختلفی طبقهبندی میشوند، با این حال عملکرد کلی آنها را میتوان در سه دسته کلی، شامل توقف و شروع جریان، کنترل جریان و تنظیم کننده جریان برگشتی تعریف کرد.
تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع توپی
یک ولو یا شیر توپی برای کنترل جریان و فشار استفاده میشود. شیرهای توپی میتوانند دارای سوراخ کامل یا پورت کاهش یافته باشند. این نوع از شیرها به دلیل اینکه تنها به یک چهارم دور محرک نیاز دارند، از سرعت بالایی در هنگام استفاده برخوردارند. شیرهای توپی اساسا برای کنترل جریان و فشار در سیستم توزیع گاز و کاهش فشار در اتصال به ذخایر گاز استفاده میشوند. همچنین این نوع شیر در کارخانههای فرآوری مواد غذایی و روغن به کار میرود.
منبع: negin